Terveyspalveluiden kriisi, hyvinvointialueiden taloudellinen ahdinko ja heikentyneet palvelut pienemmissä kunnissa ovat valitettavan tuttua kuultavaa. Meillä Etelä-Karjalassa on toki myös onnistuttu: ruuhkautuneen yhteispäivystyksen tilannetta on saatu helpotettua kiirevastaanotoilla ja hyvinvointialueemme johtaja on osoittanut suorapuheisuutta sekä kykyä tehdä päätöksiä. Lisäksi myös LAB-ammattikorkeakoulun ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yhteistyö esimerkiksi LABlanssi-ensihoitoyksikön muodossa ansaitsee tulla mainituksi (LAB, 2023).
Vallitsevien realiteettien osalta olemme kuitenkin pakon edessä – palveluiden turvaamiseksi kaikille Etelä-Karjalaisille ja yhä kiristyvin resurssein on ruvettava tekemään asioita uudella tavalla. Isosti. Vuosikymmeniä olemme tuhlanneet aikaa ja rahaa hallinnon uudistamiseen ja nyt on palveluiden kehittämisen vuoro. Hyvinvointialueen päättäjiltä vaaditaan uudenlaista ajattelua, luovuutta ja ennen kaikkea rohkeutta kehittää sekä kokeilla uutta. Työn järkeistämisessä tulee ehdottomasti kuulla työtä tekeviä ja antaa heille mahdollisuus vaikuttaa tekemisen tapaan. Tiukka ja kiristyvä budjetti sanelee paljon, mutta väitän, että palveluiden toteuttamisessa on tehostamisen varaa niin, että palvelut ovat kaikkien eteläkarjalaisten saatavilla jopa aikaisempaa paremmin.
Pelkkien peruspalveluiden turvaamisen lisäksi voimme rakentaa vetovoimatekijöitä. Miltä kuulostaa esimerkiksi synnytysosastomme markkinointi eteläisempään Suomeen? Täällä pieni tehokas yksikkö tarjoaa yksilöllistä hoitoa ja lämpimän karjalaisen vastaanoton kiireettömän tuntuisesti. Synnytysten määrän pysyminen tietyllä tasolla on osaltaan turvaamassa Etelä-Karjalan keskussairaalan säilymistä laajan päivystyksen sairaalana. Alkuperäisenä Parikkalalaisena kannan huolta myös pienten kuntiemme palveluiden toteutumisesta. Yksinkertaiset vaivat pitää pystyä hoitamaan kohtuullisella matkustamisella ja hädän hetkellä pelastajia saatavilla nopeasti – onpa tarve missä päin Etelä-Karjalaa vain.
Itse en ole sosiaali-, terveys- tai pelastusalan ammattilainen, mutta palveluiden kehittämiseen asiakkaan näkökulma huomioiden minulla on sanottavaa. Haluan kuulla millaista arki on hyvinvointialueemme ammattilaisten näkökulmasta. Mikäli työskentelet tai sinulla on aikasempaa kokemusta alalta, kerro mikä meillä toimii ja mikä ei? Kehitysideoita kuulen myös erittäin mielelläni!
Lähteet: